NOKTI

ŠTO JE UGRADNJA?

Ugradnja je postupak produljivanja noktiju uz pomoć šablone ili plastičnog nastavka – tipse. Na obrađeni nokat nanosi se gel čiji je ‘rok trajanja’ između 3 i 5 tjedana. Gel nam omogućuje kreativnost. Korištenjem ove metode svi mogu imati lijepe i njegovane nokte.

ŠTO JE NJEGA GELIRANIH NOKTIJU?

Njega predstavlja postupak geliranja noktiju nakon što prođe mjesec dana od ugradnje ili prethodne njege. Kad nokat obložen gelom izraste, izgleda neuredno i na prijelazu je sklon odizanju, a na središnjem dijelu, kojeg još nazivamo i stress point, sklon je pucanju, zbog čega je redovita njega svakih 3-5 tjedana prijeko potrebna.

Klijentice koje dolaze na tretman s predivnim čvrstim i prirodnim noktima ili pak kako bi samo isprobale geliranje, u većini slučajeva odgovaramo od njihove ideje. Zašto? Zato jer se nakon probe odluče na samostalno skidanje noktiju kod kuće, što nikako ne preporučam; nokti se moraju maksimalno skratiti, a gel stanjiti. Najbolja opcija je pustiti gel da sam izrasta zajedno s noktom ili premostiti tih par tjedana uz pomoć trajnog laka. Trganjem gela sa svojih noktiju otkidate dijelove prirodnog nokta i dugoročno im štetite.

PREDNOSTI

Žene se najčešće odlučuju na geliranje zbog slabih prirodnih noktiju koji su često skloni listanju. Drugi po redu razlog je praktičnost, a treći koji svakako zahtijeva intervenciju je griženje noktiju. Potrebno je jednom mjesečno odvojiti oko sat i pol da bi nokti izgledali uredno. U slučaju da grizete nokte, potrebno je raditi češće kontrole kako ne bi došlo do dizanja materijala uslijed mehaničkog oštećenja gela.

ŠTO JE MANIKURA?

Manikura obuhvaća njegu prirodnih noktiju te njihovo formiranje i oblikovanje turpijom, zatim obradu kožice oko noktiju i poliranje do visokog sjaja.

Manikura – Nokat se obradi tako da se oblikuje po želji klijenta, uklanjaju se zanoktice i kožica, a na kraju slijedi lakiranje sa vrstom laka koji želi klijent.

TRAJNI LAK

Trajni lak ima svoje prednosti i nedostatke kao i svaki drugi načini uređivanja. Za razliku od geliranih noktiju, postupak stavljanja traje puno kraće.

Prednosti trajnog laka

Ovo su glavne prednosti trajnog laka naspram ostalih:

 • traje duže od običnog laka – uobičajeno trajanje je 2 tjedna i više
 • skida se jednostavno i lako s otapalom u roku par minuta
 • odličan sjaj
 • prirodan izgled
 • nanosi se u tankomsloju
 • neće se odlijepiti od nokta
 • niža cijena od geliranih noktiju
 • pomoći će u prestanku hriženja noktiju.

Trajni lak je tretman koji nam garantira postojanost laka i preko 2 tjedna.

Trajni lakovi su sastavljeni od silikonske mase, pigmenta i smole koja zahtjeva sušenje u lampi za nokte. Kad bismo trajni lak nalakirali i ne osušili u lampi bilo bi potrebno oko 2 tjedna da se osuši na sunčevoj toplini. Silikon u laku nam omogućava lakšu mazivost i “praćenje” ploče nokta kako bi izgledao prirodniji i izgleda kao da smo nalakirali obični lak koji se sjaji, ne puca i ne otkrhnjava se. Sam postupak izrade trajnog laka se sastoji od;

 1. Manikure ili

pripreme nokta

 1. Lakiranje baznog

sloja (2 minute sušenja u lampi)

 1. Lakiranje boje, 2

sloja (svaki sloj sušimo od 2 do 4 minute u lampi)

 1. Lakiranje završnog

sjaja (4 minute u lampi)

 1. Odmašćivanje nokta i

skidanje viška laka s nokta

 1. Čišćenje prašine i

završno ulje na kožicu

Usporedba gel tekhike i trajnog laka

Što se gel tehnike tiče, postupak je sličan kako i kod trajnog laka. Jedina razlika je u tome što se poslije baznog lakiranja odmah ne nanosi boja, već gradivni gel kako bi učvrstio nokat i koji se turpijanjem obrađuje kako bi izgledao kao prirodni i ne bi bio predebeli i neuredan. Nakon turpijanja nanosimo boju, crtež ili ukrase ovisno o željama klijentice…